XUELI: stoere jongemeid met een missie!

Voor wie een klein beetje thuis is in de wereld van bijzondere modellen en (fine-art) portretfotografie zullen haar vast al eens hebben opgemerkt: de in Rotterdam woonachtige Xueli Abbing. En niet alleen de bijzondere verschijning van Xueli vraagt om te worden vastgelegd. Ook haar verhaal en wat ze vandaag de dag te vertellen heeft, is op zijn minst de moeite waard om bij stil te staan. 

VONDELING
Xueli is een van oorsprong Chinees meisje dat na haar geboorte te vondeling is gelegd. Xueli is geboren met albinisme, een aandoening waarbij er geen pigment wordt aangemaakt met een bleke huid,  slechtziendheid en lichtgevoeligheid als gevolg. In veel landen wordt albinisme gezien als teken van tegenspoed en ongeluk. In landen als Tanzania en Malawi leven mensen met albinisme in angst omdat zogenaamde ‘witch doctors’ uit zijn op hun ledematen om te verwerken in medicijnen omdat mensen geloven dat deze juist weer geluk kunnen brengen en mensen beter maken. Omdat Xueli graag wil dat de situatie van mensen met albinisme in de wereld verbetert en zij veilig kunnen leven wil ze als model graag een voorbeeld zijn voor iedereen die er ‘anders’ uitziet.

‘UNDER MY SKIN’
De foto’s zijn onderdeel van het fotoproject ‘Under My Skin’ van Jurian den Besten. In deze serie portretten zijn mensen met een huidaandoening op een bijzonder serene manier gefotografeerd om aandacht te vragen voor inclusie en diversiteit. Hij stelde de vraag wat schoonheid nu eigenlijk is. Mensen met albinisme, Vitiligo, Sturge-Weber, maar ook sproeten zijn door hem geportretteerd. De serie heeft bekendheid gekregen en is gepubliceerd in o.a. SHUTR, Pf Magazine, LINDA online en op PHOTOVOGUE Italia. Deze foto’s van Xueli (Albinism I en II) zijn het mondiale boegbeeld geweest van deze serie. Zij zijn daarvoor o.a. tentoongesteld in Parijs, Brussel en Rotterdam.

OPBRENGST VOLLEDIG NAAR GOEDE DOELEN
De volledige opbrengst van de foto’s gaat naar een lokaal initiatief van Galerie TON: een rolstoelbus voor Nanne / Stichting Nanne en de Josephat Torner Foundation Europe die activiteiten heeft opgezet om de situatie van mensen met albinisme te verbeteren. Dit door de rechten van mensen met albinisme in verschillende landen te bevorderen en om bewustwording te creëren. Er is een ‘Josephat Torner Scholarship Program’ opgezet om kinderen en adolescenten met albinisme te helpen hun opleiding voort te zetten om kansen in het leven te verbeteren en het bewustzijn over albinismekwesties te vergroten.

VOGUE CHINA
De gedreven Xueli is langzaam maar zeker op weg om een niet te wissen indruk achter te laten in het (inter-)nationale modellenwereld. En ondanks haar nog jonge leeftijd spreekt ze bevlogen en met boeiende inhoud over haar doel om albinisme meer bekendheid te geven. Maar als je haar persoonlijk vraagt waar ze stiekem zelf van droomt: ‘Hoe tof zou het zijn als ik ooit op de cover van VOGUE China zou staan? Juist om de hoop voor iedereen die anders is, vooral springlevend te houden’. 

SPECIFICATIES
Titel : Albinism I + II
Techniek            : Fine-art fotografie 
Drager                : Hanemühle Velvet op dibond
Model                 : Xueli Abbing
Fotograaf           : Jurian den Besten
Formaat             : 107 x 80 cm (per stuk) 
Oplage               : 1 van 1
Prijs                    : € 1.250,-

XUELI voor haar bijzondere tweeluik door Jurian den Besten / @Galerie TON

Heeft u interesse om dit bijzondere werk aan te kopen en daarmee niet alleen een prachtig tweeluik aan te schaffen maar tevens 2 hele goede doelen te steunen? Stuur een email naar info@galerieton.nl. Vol verwachting …